Τα Πιέρια όρη είναι ένα επίμηκες βουνό της Μακεδονίας αρκετά εκτεταμένο που σχηματίζει μια μακρόστενη κορυφογραμμή με κατεύθυνση από βορειοανατολικά προς νοτιοδυτικά.Τα Πιέρια όρη αποτελούν τη συνέχεια προς τα βορειοδυτικά του Ολύμπου και έχουν ορια στα ανατολικά την πεδιάδα της Κατερίνης, στα βόρεια και δυτικά φθάνουν ως τον ποταμό Αλιάκμονα και στα νότια συνδέονται μέσω του Τίταρου με τον Ολυμπο στα στενά της Πέτρας και τα χωρίζει το ρέμα Μαυρονέρι (τα δυο βουνά δε χωρίζονται από κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό σημείο με αποτέλεσμα πολλοί να θεωρούν τον Τίταρο σαν ένα τμήμα τών Πιερίων.
Τα Πιέρια αποτελούν το φυσικό σύνορο ανάμεσα στούς νομούς Πιερίας, Κοζάνης και Ημαθίας.Η ψηλότερη κορυφή των Πιερίων είναι το Φλάμπουρο (=μυτερή πολεμική σημαία) με υψόμετρο 2188μ. Ακολουθούν η Τούρλα (=στρογγυλό ύψωμα) με υψόμετρο 2100μ, η Αβδέλλα με υψόμετρο 2050μ, ο Αρβανίτης με υψόμετρο 2023μ, το Λαπούσι με υψόμετρο 2009 μ, η Πλάκα με υψόμετρο 1938μ, το Κτένι με υψόμετρο 1791μ, οι Πέντε Πύργοι με υψόμετρο 1710μ, η κρύα Βρύση με υψόμετρο 1611μ, η γραμμένη οξιά με υψόμετρο 1584μ.
Τα Πιέρια είναι από τα πιο δασωμένα βουνά φυλλοβόλων και κωνοφόρων τής Ελλάδος.Είναι ίσως από τα πιό προσιτά της πατρίδας μας. Η πρόσβαση του γίνεται από όλες τις πλευρές του. Μετά τον Ολυμπο είναι το βουνό με τα περισσότερα ορ. Καταφύγια.
Καταρράκτης Σωτήρη Ρέμα
Πηγαίνοντας για το χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου και σε απόσταση περίπου 4 χιλιομέτρων από το χωριό, ακολουθήτε ένα χωματόδρομο που οδηγει στην περιοχή Νικόλα πηγάδι. Συνεχίζοντας το δρόμο σας και περίπου πέντε λεπτά με το αυτοκίνητο από το Νικόλα πηγάδι, σε ένα σημείο που ο δρόμος δημιουργεί ένα πέταλο, ακολουθείτε με τα πόδια ένα ανηφορικό δρόμο περίπου 10 μέτρων και σας οδηγεί σε ένα καταπληκτικό μέρος.
Εκεί υπάρχει ένας πανέμορφος καταρράκτης ύψους περίπου 10 μέτρων.
Καταρράκτης Κρεμαστός
Ένας από τους ωραιότερους και αρκετά μεγάλος καταρράκτης βρίσκεται στα Πιέρια, στη διαδρομή προς Σαρακατσάνα, αλλά δεν είναι ορατός από το δρόμο και ονομάζεται «Κρεμαστός». Πεπειραμένοι ορειβάτες τον γνωρίζουν και πραγματοποιούν αναρριχήσεις. Χαρακτηριστικό του είναι ότι σε κάποιο σημείο το νερό του καταρράκτη χάνεται μέσα στη γη και βγαίνει στην επιφάνεια μετά από κάποια απόσταση.
Αϊ Νέρι
Ξεκινώντας από την νότια πλευρά του νέου οικισμού του Ελατοχωρίου χωριού και ακολουθώντας το πετρόκτιστο μονοπάτι , αυτό θα σας οδηγήσει στο εξαιρετικής ομορφιάς φαράγγι του Ελατοχωρίου και στο Άι Νέρι. Εκεί υπάρχει μικρό εξωκλήσι όπου κατά την παράδοση ασκήτεψε ο Άγιος Αντώνιος.
Το νερό που πέφτει από την οροφή της μικρής σπηλιάς , οι ντόπιοι πιστεύουν πως έχει ιαματικές και θεραπευτικές ιδιότητες.
Οροπέδιο Σαρακατσάνας
Είναι ένα μικρό οροπέδιο, σε ύψος 1700 περίπου μέτρων, με θέα στο Θερμαϊκό Κόλπο και τον Όλυμπο, μέσα σ’ ένα πανέμορφο πευκοδάσος.
Το πιο όμορφο μέρος της Ελλάδας, όπως λένε οι ντόπιοι κάτοικοι, διάλεξε ο ΣΕΟ Κατερίνης, για να χτίσει σε ύψος1680 μ. το καταφύγιό του. Διαθέτει 90 κρεβάτια, σάλα, οργανωμένη κουζίνα και ό,τι άλλο θα ήθελε ο επισκέπτης που επιθυμεί να γνωρίσει τα Πιέρια όρη.
Για τους φίλους του βουνού υπάρχουν μικρές διαδρομές και δίκτυο σημαδεμένων μονοπατιών για πεζοπορία, δασικοί δρόμοι για ποδηλασία και αναρριχητικό πεδίο 5-25 μέτρων. Τέλος, μπορεί κάποιος να φτάσει σχετικά εύκολα με ορειβατικό ΣΚΙ στο χιονοδρομικό Ελατοχωρίου. (Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2351031311).
Η διαδρομή από τη Ρητίνη μέχρι το καταφύγιο , διάρκειας 45΄ λεπτών της ώρας, είναι ένα συνεχές μπαλκόνι με θέα το Θερμαϊκό Κόλπο, την Πιερία και τον Όλυμπο. Η πρόσβαση όμως σ’ αυτό με συμβατικά αυτοκίνητα δεν είναι εύκολη λόγω της κακής κατάστασης του δασικού δρόμου (μόνο το 1/3 είναι σε καλή κατάσταση). Γι΄ αυτό η περιοχή απαξιώνεται συνεχώς.
Από το καταφύγιο αρχίζουν ορειβατικές διαδρομές προς τις κορυφές των Πιερίων. Από μία δε από αυτές, το ΄΄ Κούρασμα΄΄, μπορεί κάποιος να αγναντεύει και από την άλλη πλευρά των Πιερίων, προς την Κοζάνη.
Με πεζοπορία μπορούμε να φτάσουμε στη Σαρακατσάνα με μία ορειβατική διαδρομή 4 ωρών, σχετικά ομαλή με αφετηρία το δημοτικό αναψυκτήριο Ρητίνης, την ΄΄Παλαιοπαναγιά΄΄. Για τους λάτρεις των πιο δύσκολων διαδρομών, υπάρχει η διαδρομή που ξεκινάει από την περιοχή ΄΄ Πιστιριές΄΄ με απότομες κλίσεις και άγρια ομορφιά, διάρκειας 3 ωρών.
Η περιοχή ανήκει στο Δημόσιο. Ένα μικρό μέρος είχαν κατοχυρώσει οι κάτοικοι της Ρητίνης και οι Σαρακατσάνοι(Βοσκοί που έρχονταν κάθε χρόνο από τον Μάιο μέχρι τον Ιούνιο με τα ζώα τους) για να βόσκουν τα κοπάδια τους. Οι Σαρακατσάνοι είχαν δημιουργήσει κονάκια και έρχονταν οικογενειακώς οργανωμένα και με δασκάλους για τα παιδιά τους. Δεν επέτρεπαν τους Ρητινιώτες να ανεβαίνουν στην περιοχή τους και υπήρχε μία διαρκής σύγκρουση μεταξύ τους.
Η περιοχή πήρε το όνομα της από μία νεαρή Σαρακατσάνα που πέθανε και τη θάψανε εκεί.
Οι ντόπιοι αναφέρουν ότι οι συγκρούσεις ήταν συχνές. Λέγεται συγκεκριμένα ότι, όταν κάποιος κάτοικος της Ρητίνης πήγε στην περιοχή των Σαρακατσάνων, για να βρει τα ζώα του που του είχαν ξεφύγει, αυτοί τον έπιασαν και τον έδεσαν σε ένα δένδρο. Όταν κατάφερε να λυθεί ειδοποίησε τους συγχωριανούς του, οι οποίοι πήγαν και συγκρούστηκαν μαζί τους, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας νεαρός Σαρακατσάνος.
Το 1940-41 οι ντόπιοι στρατιώτες μετά την επιστροφή τους από τον πόλεμο έκαψαν τα κονάκια και έδιωξαν τους Σαρακατσάνους, οι οποίοι έφυγαν και δεν ξαναγύρισαν στην περιοχή. Άφησαν, όμως, το όνομα της περιοχής, για να θυμίζει το πέρασμά τους από το όμορφο βουνό των Πιερίων.