Αρχαίο λατομείο (Σεντούκια)

Ξεκινώντας από τη Βρία και μετά από μια δύσκολη διαδρομή, διασχίζοντας ένα βουνό που κάθε γωνιά του σ΄ επιφυλάσσει μία έκπληξη, φθάνει ο επισκέπτης στο σημείο της αρχής του μονοπατιού.

Έχει ήδη γίνει μία παρέμβαση σ’ αυτό εκ μέρους του Δήμου με την τοποθέτηση πινακίδας και πλακόστρωση των αρχικών 30 μέτρων με σεβασμό στο περιβάλλον. Ακολουθεί ένα μονοπάτι, το οποίο πρόσφατα η περιβαλλοντική ομάδα του Γυμνασίου Ρητίνης έχει καθαρίσει και τοποθετήσει ειδική σήμανση του αρχαιολογικού χώρου. Το μονοπάτι, μήκους περίπου 800 μέτρων, οδηγεί σε ένα κομμάτι του βουνού που αποτελείται μόνο από μάρμαρο, που σήμερα απαγορεύεται να χρησιμοποιηθεί. Εκεί υπάρχουν τεράστια λαξευμένα μάρμαρα ορθογώνια και κυλινδρικά, που πιθανολογείται ότι χρησιμοποιήθηκαν και για την κατασκευή του Ερέχθειου στην Ακρόπολη των Αθηνών. Το εύλογο και αναπάντητο ερώτημα είναι πώς αυτοί οι τεράστιοι πέτρινοι όγκοι μεταφέρονταν κάτω στα λιμάνια.

Παρά τις προσπάθειες για οικονομική εκμετάλλευση του λατομείου η περιοχή έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος και δεν επιτρέπεται καμία εμπορική παρέμβασηΑρχαίο Λουτρό

Στη περιοχή παλιοκλήσσι στο εκκλησάκι της Αγίας παρασκευής βρίσκεται το (αρχαιολογικό εύρημα) Αρχαίο Λουτρό, εικάζεται ότι εκεί υπάρχει μια αρχαία πολιτεία και χρονολογείται από τον 3ο με 4ο αιώνα μ.Χ. Στα πρώτα Χριστιανικά χρόνια των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων Ιουστινιανού και Θεοδοσίου.